Spätsommer in Schweden

DeutschMagyar
27.08. – 02.09.2010

Die letzten Sommertage habe ich (Kriszta) in bereits herbstlichem Sweden verbracht, wo ich meine Freunde Szandi, Viktor und Mira besuchte. Ich flog nach Göteborg, und fuhren dann mit Auto eine Stunde lang nach Mullsjö (ausgesprochen wird als Müllschö).

Swenden gefiel mir auf Anhieb: alles so grün, viele Seen, überall herrscht Ruhe und Sauberkeit.

Die Heizung musste abends schon eingeschaltet werden, früh gab es 5-10 Grad, tagsüber sogar 18-20.

Unmittelbar nach meiner Ankunft wurden wir von den Nachbarn zu einer Gartenparty im Zeichen des Krebs eingeladen (ist dort gerade Krebs-Saison gewesen). Meine Freunde sind erst vor kurzem hingezogen, und ich fand die Schweden wirklich sehr offen und nett, dass sie uns eingeladen haben. Es war ein lustiger Abend – vor allem das Lernen wie man mit dem speziellen Krebsmesser das Essen aufteilt.

Sogar der Teller passt zum Essen

Ein typisches schwedisches Dorf - IKEA LIVE!

Die Schweden leben für ihr Haus, Garten und Inneneinrichtung. Sie geben wahnsinnig viel Geld jährlich für aktuelle Dekorationen aus. Man muss schon von außen sehen, dass drinnen alles nach der neuen Mode eingerichtet ist.

An einem Tag gingen wir zum See von Müllsjö und fütterten wir die Enten:

Der See

Entenfütterung
Die roten Häuser waren echt schön

Nach unserem Spaziergang setzten wir uns Mittag auf die Terasse. Unglaublich, aber in der Sonne hatten wir 40 Grad. Aber sobald die Sonne weiter nach unten ging, gab es plötzlich nur noch 10 Grad… es geht wahnsinnig schnell dort.

Kein Scherz ... 40 Grad

Schöne Pilze

An einem Abend fuhr ich mit Fahrrad zu einem anderen See: Straken

Straken
und nochmal Straken


A nyár utolsó napjait a már őszies Svédországban töltöttem, végre sikerült meglátogatnom a barátaimat Szandit, Viktort és Mirát.

Nürnbergből repültem berlini átszállással Göteborgba, ahonnan még 1 óra autóútra van Mullsjö. (kiejtve: Müllsö)

Egyből megtetszett az ország kisugárzása: körös-körül minden zöld, sok tó, mindenhol tisztaság van és nyugalom. Minden csendesnek és nyugodtnak tűnik, nem úgy mint Németországban.

A fűtést éjszakára már be kellett kapcsolni, reggelente olyan 5-10 fok körül volt a hőmérséklet, de napközben akár 18-20 fokig is fölmelegedett.

Érkezésem utáni nap, szombat délután egy utcai kerti partira voltunk hivatalosak. Mivel a barátaim nemrég költöztek oda, teljesen ismeretlenként mentünk oda, és mégis meleg szívvel, kíváncsian és kedvesen fogadtak minket. A kerti ünnepség a rák jegyében zajlott – hisz ez a rák fő időszaka. Így kénytelenek voltunk megtanulni, hogy is kell rákot enni 🙂

Friss rák egy rákkal díszített papírtányéron a speciális rákkéssel

Tipikus svéd falusi utca - vagyis IKEA élőben

Svédországban a lakberendezés és a ház környékének rendbentartása látszólag a legfontosabb hobbi. A színes faházak a virágos, „frissen-nyírt-füves“ kertekben nem csak kívülről szépek. Mivel az ablakokon általában nincsenek sötételő függönyök, így kívülről látni, hogy belül minden a legújabb divat szerint van berendezve. A függönyök, a lámpák, a gyertyatartók – mindenből szinte évente újat vesznek.

Egyik nap elsétáltunk Mullsjö tavához. Gyönyörű, szép napsütéses nap volt és a stégen lehetett vadkacsákat etetni.

Mullsjö tava

Kacsaetetés
Nekem a piros házak is nagyon tetszettek

Kora délután a teraszra olyan erővel sütött a nap, hogy hihetetlen, de  40 fokot mért a hőmérő. De természetesen mihelyst lentebb ment a nap –  alig 1 órán belül –  már jóval 20 fok alá süllyedt.

Nem vicc - a napon 40 fokig is felment a hőmérséklet

Nagyon sok gomba nő mindenfelé - még ilyen szép pirosak is 🙂

Egyik délután elbicikliztem a Mullsjö határában lévő Straken tóhoz, ami kajakozásra igencsak alkalmas.

És mégegyszer a Straken
A Straken-tava

Ami még feltűnt, hogy Svédország nagyon gyerekközpontú. Minden kis boltban van egy játszósarok, vagy éttermekben akár még kifestőt is kapnak a kis vendégek az asztalnál. Itt az apukának is több szabadnap jár, ha csemetéje születik.

Szóval nekem nagyon tetszett Svédország – az egyetlen ami az ottani élettől kicsit elriaszt, az a téli időjárás. -20 fok és mellig érő hó van akkor napirenden…

 

Schreibe einen Kommentar