Nepál – A dzsungelből a Himalajába

Namasté! – Ìgy hangzik a köszönés Nepálban.

Nepál nevének hallatán mindenkinek egy kép ugrik be: hóval fedett hegycsúcsok és színes lobogó imakendők – valahogy így:

Dhaulagiri ("A fehér hegy" 8167 m) a Poon Hillről fényképezve reggel 6.20-kor

…és ez volt az a kép, amit látni akartunk. Kirándulni akartunk a világ legmagasabb hegyvonulataiban, látni a világ legmagasabb hegycsúcsait. A világ tíz legmagasabb hegye közül hét Nepálban található: Lhoce, Makalu, Cs-Oju, Kancsendzönga, Dhaulagiri, Annapurna és Manaszlu – mind 8000 m fölöttiek és természetesen a legnagyobb is a Mount Everest ami 8850 m. Ezért döntöttünk úgy, hogy a következő úticélunk Nepál lesz, az Annapurna környékén akartunk túrázni.

Miután jobban el kezdtem foglalkozni az út szervezésével, akkor jöttem rá, hogy ez az ország még ennél is sokkal többet nyújt: egyedülálló templomokat, dzsungelt élettérrel a kihalással fenyegetett állatoknak, vízisportra alkalmas folyókat stb.

2 hét állt rendelkezésünkre ezt a gyönyörű szép országot megismerni (2010.10.23. – 11.7.) utána pedig tettünk egy kitérőt Indiába. lásd. az India fejezetet.

Nepálnak kb. 30 millió lakosa van és picivel nagyobb mint Görögország. A lakosság 80%-a  hindu, de ugyanúgy találhatók itt buddhisták is, főleg északon.

100 ezer lakosra jut 5 orvos, az átlagos életvárandóság 62 év és az analfabetizmus aránya 56,5%. (wikipedia)

A lakosság 82%-a él kevesebb, mint 2 dollárból naponta.

Nepál nagyon szegény ország  mint látjátok, de biztosan állíthatom, hogy ilyen kedvesen még egyik országban sem bántak velünk, turistákkal az emberek. Mióta a maoisták a parlamentben ülnek, már attól sem kell tartani, hogy azok elrabolják az embert, szóval tényleg egy biztonságos ország.

Az útitervünk a következő volt: Kathmanduba megérkezve itt kb. 2 napot akartunk tölteni a látnivalók megtekintésével és a további programunk tervezésével. Csak azt tudtuk, hogy szeretnénk a dzsungelba menni (Chitwan Nemzeti Park), szeretnénk raftingolni és feltétlenül az Annapurna környékén túrázni. Ilyen programra az interneten is lehet számtalan ajánlatot találni, kb. $600-$1000 körül. Ez nekünk túl drága és túl szervezett volt, így majd meglátjuk mi vár ott a helyszínen ránk.

Az árfolyam 1 Euro = 100 Rp (Rúpia) vagy 1 Dollár = 70 Rp.

Jan a Bodhnath sztúpánál
Pihenés a pokharai szállónk kertjében a túra után

Schreibe einen Kommentar